logo

The making of Adries carpet

The making of Adries carpet

Adries carpet in the Sahara

Adrie and her carpet

big diamond

Adrie's carpet of life

Ik kom uit een familie van boeren en we hebben altijd een grote tuin gehad. Er kwam veel werk bij kijken, maar vooral veel plezier wanneer mijn grote familie in de tuin zat om te spelen, te lezen, te drinken en zelfs te slapen!
Een tijdje geleden kochten mijn man en ik een huis op het semi-rurale platteland, dichtbij Den Haag. Mijn familie deed wat lacherig over het grote, vuile, zandige weiland dat we gekocht hadden. Voor een tijdje hielden we er vriendelijke Friese paarden, vooral om te gaan galloperen op het stand. Maar dan trok mijn paardrijdende dochter het huis uit en stierf één van de paarden. Dit was mijn moment om de geschiedenis terug tot leven te brengen: met onze eigen handen bouwden we dit vuile en zandige weiland om tot een grote groene tuin vol met bloemen.
Mijn roots liggen in één van de Nederlandse polders, waar de Nederlanders water veranderden in modder en vervolgens in boerderijen. Twee van die Nederlanders waren mijn ouders. Als kind vroegen we hen telkens opnieuw om dat verhaal te vertellen: na de Tweede Wereldoorlog gingen jullie naar die lege polder en wat dan? Ze startten met planten, zaaien en poten en transformeerden die modderachtige, grijze polder in een groen, vruchtbaar en bloeiend landschap.
Dus dit is het verhaal van mijn Carpet of Life: die grijze, zandachtige achtergrond met daarop die bloeiende, kleurrijke diamant! Al de gebruikte kleren waren van mijn dochters, mijn man, mijn ouders en van mij! Ik zou erg graag de vrouwen van Taragalte bedanken voor het maken van mijn tapijt, ook de vrouwen van Butterfly Works, die me hielpen met het ontwerp en de Impact Alliance, om mij dit prachtige cadeau te geven!
Iedereen zijn eigen kleine Tuin van Eden. Het is mijn tegengewicht wanner ik me soms kwaad en gefrustreerd voel bij zoveel lelijk en grijs onrecht in de wereld vandaag.
Maar bezint eer ge begint: in tegenstelling tot de mytische Tuin van Eden, zal je altijd moeten werken em>in de jouwe. Adrie Papma
Monster, 18 March 2014