logo

Gerda and daughters

Gerda's carpet at home

Gerda's carpet of life

We schrijven lente 1979, Frits is een jonge leraar in de Wolfert van Borselenschool in Rotterdam. Gerda studeert dat jaar af aan diezelfde school.
Op een laatste afsturdeertrip in de Ardennen, worden Frits en Gerda verliefd en komen ze samen als twee stromen samenkomen: speels en nieuwe gronden onderzoekend.
Zomer 1979, er wordt kanker bij Frits gediagnosticeerd en hij ziet geen toekomst met Gerda. Hij wil haar niet tot last zijn. Beiden gingen verder op hun eigen weg.
Lente 2003, een openscholendag op de Wolfert van Borselenschool, herinner je mij?, vraagt Gerda. “Maar natuurlijk,’ antwoordt hij. Opnieuw die vonk. Deze keer is de stroom van liefde nog sterker, hoewel er veel hindernissen overwonnen moeten worden. De rivier vloeit voor tien jaar, met watervallen en wilde golven, maar Frits en Gerda kunnen altijd relaxen in Lotschental, Zwitserland, samen of met Gerda’s dochters: Lise en Lotte. Oktober 2012, ze zijn klaar voor een trip naar hun geliefde Zwitserland om de batterijen te gaan opladen. De week nam een andere wending wanneer het duidelijk werd dat Frits uitgeput was en alle soorten klachten had. Wat ze gevreesd hadden, werd werkelijkheid. Frits werd gediagnosticeerd met slokdarmkanker in een vergevorderd stadium. Desalniettemin bleven ze positief en optimistisch over mogelijke keuzes en behandelingen. Frits overleed na 5 maanden.
Een rivier kan men niet stoppen, alleen een sterke steen was verplaatst. Frits’ vloeiende water kwam tot rust in Zwitserland, waar hij werd begraven.
Op een dag zullen Frits en Gerda weer samen zijn.
Wij (Lise, Lotte en Gerda) zijn enorm blij met het tapijt. Het ziet er prachtig uit en alle kleren worden herkend, samen met de mooie herinneringen. Frits hield van, en hield vast aan, wederkerende zekerheden. Hetzelfde gold voor zijn kledijkeuze, zoals de jeans, zijn karaktervolle lichtblauw t-shirt en zachte wollen sweaters. En dan is er nog zijn rode jas, die hij droeg om de Zwitserse vlag te symboliseren.
De symboliek van het hele project is ook opvallend. Frits was, als raadgever op zijn school, erg actief in het aanbieden van kansen aan (veelal minderbedeelde) studenten; studenten die een kans verdienen maar die vaak verhinderd worden door individuele, sociale maar ook cultuurgerelateerde problemen. Dat zijn kleren nu omgevormd zijn in een Carpet of Life door Marokkaanse vrouwen, in een project dat nieuwe kansen voor zowel de vrouwen als voor ons symboliseert, zou hij prachtig hebben gevonden!